A boltomnak már internetes oldala is lesz

Tegnap este az egyik hírműsorban egy hosszas riportot adtak le arról, hogy milyen népszerűvé vált mostanság az online vásárlás. Egyre többen élnek ezzel az internet adta lehetőséggel, hiszen sokkal egyszerűbb, ha házhoz szállítják a vásárolt termékeket. Bevallom, hogy én sem szeretek a zsúfolt plázákban császkálni, a hosszas sorokban órákat ácsorogni, fulladozni a meleg, levegőtlen boltokban. Ennek ellenére, eddig nem jutott eszembe, hogy a ruhaüzletemnek kellene egy weboldalt készítenem, ahonnan online is megvásárolhatók lennének a termékeink.

Éjszaka keveset aludtam, sokat elmélkedtem rajta, hogy meg kellene tenni ezt a lépést, meg kellene az internetes környezetben is jelennünk. Reggel aztán nagyon lelkesen ébredtem, határozottan eldöntöttem, hogy nem habozok tovább, beindítom online is a boltot. Gyorsan felhívtam az egyik informatikus ismerősömet, Józsit, aki hosszasan beszélt nekem arról, hogy mire is van szükség, hogy a tervem megvalósítható legyen. Megijedtem a sok, számomra semmit mondó információtól. Például sosem hallottam róla, hogy tárhelyet lehet bérelni egy weboldalhoz, azt pedig végképp nem értettem, hogy miért lenne nekem erre szükségem.

Józsi a rackforest.com/szolgaltatasok/tarhely/ weboldalt küldte nekem, hogy kicsit megvilágosodjak. Az internetes oldalról megtudtam, hogy a tárhelybérlésnek köszönhetően jobb a ranking, jobbak a konverziók, kevesebb a leállás, valamint zöldebb a működés. A RackForest Linux-alapú webtárhely szolgáltatással, megbízható szerverekkel, gondosan tesztelt szoftverekkel, nagy tapasztalattal rendelkező rendszergazdákkal és képzett ügyfélszolgálattal rendelkezik. Az általuk használt CloudLinux biztosítja a tárhelyek stabilitását, miközben limitálja a felhasznált erőforrást, így a felhasználók vagy terhelt tárhelyek nincsenek hatással a szerveren lévő többi tárhelyre.

A rackforest.com/szolgaltatasok/tarhely/ honlapról megtudtam azt is, hogy mi az a négy tényező, amik miatt igazán érdemes tárhelyet bérelni. Először is sokkal gyorsabban fog működni az adott weboldal. Ez azért is lényeges, mivel a Google az oldalak helyezésénél figyelembe veszi, hogy az adott szájt milyen gyorsan töltődik be. Az oldalak gyorsaságára azonban nem csak a Google miatt érdemes figyelni, hiszen egy felmérés szerint  két másodperces késés az egyik oldal betöltődésekor húsz százalékkal is növelheti a vásárló távozását az oldalról, ami 87 százalékos vevővesztést jelent. Jobban belegondolva ez egyáltalán nem meglepő, hiszen én sem időzöm sokat az olyan szájtokon, ahol lassan mennek a dolgok. Ez valószínűleg azért van így, mivel rengeteg a választék, másodpercek alatt át lehet kattintani egy másik oldalra.

A felsoroltak mellett a bérelt tárhely még csökkenti az oldal leállásának az esélyét is, tehát általa sokkal stabilabban képes működni a weboldal. A negyedik indok pedig az, hogy az SSD ötször hatékonyabban használja fel az energiát, mint a merevlemezek, ezáltal a környezetkímélő működés is biztosított.

Az olvasott információk meggyőztek arról, hogy valóban érdemes tárhelyet bérelni, hiszen ez sokat képes javítani a weboldal minőségén. A RackForest több tárhely csomagot kínál ügyfeleinek, ezáltal a személyes igényekhez szabja a szolgáltatásait. Számomra az SSD Four tűnt a leginkább megfelelőnek, hiszen ezzel a csomaggal induló webshopokat, kisvállalatokat, néhány egyszerűbb bemutatkozó oldalt támogatnak. Úgy gondolom, hogy első körben ez számomra teljesen elég lehet, aztán ha fellendül a weboldal, akkor átváltok egy nagyobb kategóriára. Az SSD Four 8 900 forintba kerül egy évre. A csomagban 4 GB tárterület van, amiben az e-mail, web és adatbázis is benne van. A fizikai memória 768 MB. A hozzárendelhető domainek száma tíz. Számos dolog azonban korlátlan, ilyenek például: az aldomainek, az FTP hozzáférések, az e-mail átirányítások száma, a postafiókok száma, az adatbázisok száma, a hálózati sebesség és az SSD IOPS.

A RackForest oldalán nagyon egyszerűen, online megrendelhető az SSD tárhely. A megrendelés előtt azért még egyeztetek egy ügyintézővel, hogy a már említett SSD Four csomag valóban megfelelő lesz-e az én weboldalamhoz. Részletekbe menően minden pontos adat meg van adva, csak az a probléma, hogy egyáltalán nem értek ezekhez az informatikai dolgokhoz, tehát nekem nem sokat mondanak.