A konyha az élet közepe

Hogy egy házibuliban a központ a konyha, azt tudjuk régóta. Én viszont csak nemrég figyeltem fel arra, hogy bizony ez a dolog nem csak szabadidős, szórakozási tevékenységek esetén áll fent, hanem más helyeken is szeretünk a konyhába összpontosulni: ez pedig a munkahely.

Egy hírügynökségnél dolgozom, ahol nagyon nagy a nyüzsgés. Emberek jönnek, mennek, több monitor van bekapcsolva mindenki előtt, a háttérben szól a rádió, a hírszobában pedig vagy tucatnyi TV is megy. Sokan beszélgetnek az asztaluknál a kollégákkal, megvitatják a feladatokat, együtt dolgoznak, ezzel nincs is semmi baj, én is így űzöm a hivatásom. Viszont ezekkel együtt nagy a hangzavar folyamatosan, ami elég megterhelő tud lenni, főleg, ha antiszociális kedvében van az ember, vagy éppen fáj a feje.

Aztán egy ideje megfigyeltem, hogy egyre több időt akaródzik a konyhában tölteni. Kávét főzök, iszom egy pohár jó hideg vizet, és elhívom a barátaimat is, hogy csatlakozzanak, ha ráérnek. Ebből pedig óriási traccspartik bírnak kerekedni. Különféle témákról csevegünk ilyenkor, sokszor egyébként munkáról. És mivel egy kreatív ágazatban dolgozunk, sokan nem csak hírfigyelők vagyunk hanem újságírók is, ezért a friss gondolatok, új ötletek, témák mindig jól jönnek.

Legutóbb a konyhafelújításról beszélgettünk. Rájöttünk, hogy azóta olyan kellemes a konyhában tölteni az időt, mióta fél éve felújították az iroda összes konyháját. Tágas, csendes, és a nyitott irodától viszonylag védett helyen van. A béke szigete lett ez tulajdonképpen. András, az egyik hírszerkesztő mesélte, hogy ő is nemrég szedte rendbe a konyháját a legénylakásában, és hogy sokat segített neki egy oldal, ami direkt ezzel foglalkozik. Mivel ő nem akart most súlyos összegeket költeni erre a dologra, ezért a konyhabútor felújítás mellett döntött, ami olcsó. Ehhez remek tippeket kapott az oldalon, és végül tényleg kevés pénzből sikerült kihozni azt, amit elképzelt.

De nem csak a konyhabútor felújítás olcsón volt a témánk. Sokat dumáltunk a különböző alapanyagokról is, amikben úgy tűnik, András már szakértő lett. Azt mondta, hogy ami az irodánk konyhájában van konyhabútor, az egy Medium Density Fiberboard, azaz MDF anyagból készült. Ezek közepes tömörségű farostlemezekből készült darabok, amik árban és minőségben is körülbelül a középkategóriát képviselik, ettől olyan népszerűek. Azért azt megjegyezte, hogy kíváncsi lesz, meddig fogják bírni például a pultok, mert az MDF-ek azért sérülékenyek, és költséges a javításuk.

Ezeket hallva én is elgondolkodtam, hogy a meglévő, kicsit már lelakott bútoraimat felújítom. Nekem laminált bútorlapból készült olcsó bútoraim vannak, de mivel folyton dolgozom, és az irodában ebédelek, ezért semmi szükségem nincs arra, hogy full extrás konyhám legyen. Ezt ki is emelte a weboldal, amit András átküldött nekünk, hogy fontos ahhoz választani a konyhai berendezés alapanyagát, amire aztán használni is fogja a konyha gazdája.

Az mondjuk igaz, hogy amikor házibulit tartok, akkor elég erős igénybevételnek van kitéve szegény kis pultom… Hadd ne mondjam, hogy pont András volt az, aki a múltkor felállt rá!

Lényeg, hogy a konyha legyen rendben, mert sohasem tudhatod, milyen fontos beszélgetések fognak elhangzani ott..