A legtöbb téli baleset egy kis körültekintéssel elkerülhető

Most, hogy már nem csak névlegesen van tél, hanem tényleg hideg is van, az utak pedig csúszósak, vigyáznunk kell magunkra, nem csak gyalogosként, hanem autósként is.

Amikor reggelente elindulok otthonról és már azzal is gondban vagyok, hogy hogyan jutok el a kocsiig a nappal megolvadt, majd éjszaka lefagyott hó maradványain át, elgondolkozom azon, hogy mennyire nagy szerencsém van, hogy még nem volt balesetem. Nem csak most télen, hanem eddig egyszer sem volt még autó balesetem, amióta megvan a jogosítványom.

Nem mintha hiányolnám a balesetet, éppen ellenkezőleg, nagyon örülök neki, hogy eddig szerencsém volt és nem kerültem ilyen helyzetbe. A hidegben a csúszós utakon ha lehet, sokkal körültekintőbb vagyok, mint nyáron.

De hogyan is előzhetjük meg a téli baleseteket?

Szerintem nem létezik olyan, hogy teljes baleset megelőzés, de vannak olyan tippek és tanácsok, amiket ha megfogad az ember, sokkal kisebb valószínűséggel szenved balesetet. Amikor vezetünk, nem csak magunkra, hanem a forgalomra is figyelni kell. A balesetek legtöbbször abból adódnak, hogy a sofőrök türelmetlenek, tudatosan veszélyes szituációkba kerülnek, amiket sokszor megúsznak baleset nélkül, de nagyon sokszor sajnos nem.

Hogy ne szenvedjünk balesetet, célszerű megfogadni az alábbi tanácsokat.

Mivel télen sokkal hamarabb sötétedik, mint a nyári hónapokban, többször, többet használjuk a gépjárművünk világítását, a lámpák sokkal több időt világítanak, így minden indulás előtt, mikor tudjuk, hogy sötétben is vezetni fogunk, érdemes ellenőrizni, hogy rendben vannak-e a lámpák. Az sem baj, ha vész esetére viszünk magunkkal pótégőt, bár én sem tudnám kicserélni a sajátjaimat, ha kiégnének. De mindenképpen célszerű indulás előtt ellenőrizni, hogy minden égőnk megfelelően világít-e, hiszen nem csak a sötétség, hanem sokszor a köd, a hó és a rossz látási viszonyok is nehezítik a biztonságos vezetést.

A rossz látási viszonyok és a csúszós utak miatt célszerű a szokásosnál nagyobb követési távolságot tartani. A rossz látási viszonyokban lehet, hogy később vesszük észre az előttünk haladó féklámpáját, ebből pedig sok ráfutásos baleset szokott adódni.

A csúszós utak is indokolják a nagyobb követési távolságot, mert a csúszós úton nagyobb a féktávolság. Sajnos sokan ezzel sem törődnek, ebből pedig sok baleset adódhat.

Jobban kell figyelni a gyalogosokra és a biciklisekre is, hiszen mind nehezebben észrevehetőek, mint normális látási viszonyok között, vagy nyáron.

Hogyha minden feltétel adott ahhoz, hogy megelőzzünk egy autót, már akkor bekapcsolhatjuk az ablaktörlőt, amikor megkezdjük az előzést, így azonnal le tudjuk törölni a megelőzött gépjármű által felvert latyakot, sarat.

Az ilyen apró dolgok is életet menthetnek, bármennyire is kis semmiségeknek is hangzanak.

Télen, főleg reggel jobban oda kell figyelni arra, hogy ne üljünk fáradtan autóba és bármennyire is hideg van, ne fűtsünk be túl melegre a kocsiban, a kellemes melegben ugyanis könnyebben elalszik a sofőr, így ha éjszaka vezetünk, ajánlott csak minimális fűtést használni, nehogy elaludjunk út közben.

Jó, ha van mellettünk víz, vagy valami innivaló arra az esetre, ha megszomjaznánk, hiszen ha szomjasak vagyunk, csökken a koncentrációnk.

Minden tipp és jó tanács közül a legfontosabb pedig az, hogy téliesítsük az autót. Ilyenkor kötelező jelleggel le kell cserélni a gumikat télire, hiszen ezeknek más a tapadása, mint a nyári gumiknak. Sok olyan baleset van, amikor az autó nem volt megfelelően téliesítve és megcsúszott, ezzel balesetet okozva. Ezek a gépjárművek gyakran átsodródnak a másik sávba, vagy más, szabályosan közlekedő járműveknek csapódnak.

Fontos még kicserélni a fagyállót, az ablakmosó folyadékot, hogy ne fagyjon az ablakra menet közben a folyadék.

Fontos, hogy minden esetben megegyező márkájú kerekek legyenek egy tengelyen belül, hiszen minden guminak mások a tulajdonságai, lehet, hogy ahol az egyik megcsúszna, a másik nem, ez esetben is csúnyán meg tud pördülni az autó. Ezért nagyon kell figyelni, hogyha az egyik kereket cseréljük, akkor a tengelyen a másikat is ki kell cserélnünk, ezzel is csökkentve a baleset kockázatát.

nyári gumi akció
nyári gumi akció

Honnan vegyünk autógumit?

Ha egy kicsit előrelátóak vagyunk, akkor kihasználjuk, hogy télen a nyári, nyáron pedig a téli gumi szokott akciós lenni.

Most is van egy nagyon jó nyári gumi akció a gumidiszkont oldalán. Így, ha az autónk téliesítésével már megvagyunk, akkor megrendelhetjük a nyári gumikat is.

A nyári gumi akció keretein belül rengeteg márka le van értékelve, egészen neves, népszerű és kevésbé népszerű autógumikhoz is hozzá lehet jutni nagyon kedvező áron. Ha eléggé előre tervezünk, akkor már most is megvehetjük a nyári gumikat az autóra. Persze az a legjobb, ha mind a négy kerék egyforma, de van, hogy jobban járunk, ha kettesével szerezzük be az autógumikat.

A gumidiszkont.hu oldalán egyébként mindig van valamilyen akció, én mindig innen szoktam autógumit venni, mert rengeteget lehet kapni náluk, minden létező méretben, így a kissé szokatlanabb kerékméretű autókra is lehet olcsó gumit venni.

A gumidiszkontot azért szeretem, mert tényleg figyelnek a vevőkre, táblázatokkal, útmutatókkal segítenek abban, hogy melyik gumi miért jó, hogy melyik méret mit jelent, hogy az egyes betűk, számok mégis mire valóak.

Igény szerint házhoz is szállítják a gumikat, de van egy nagyon szuper megoldásuk, ami abból áll, hogy a rendelt gumikat felteszik az autóra, hogyha egy olyan átvételi pontot választok, így nem nekem kell velük szenvednem otthon, nem kell olyan szervízt keresni, akinél csodával határos módon van még hely a nagy gumizó szezonban és el tudna vállalni.

A gumidiszkont.hu nyári gumi akció és téli gumivásár alkalmával olcsón adja el a termékeit, ezért aki szemfüles, nagyon jó áron tud hozzájutni a legjobb minőségű autógumikhoz. És ki ne szeretne spórolni? Érdemes gyakrabban nézni az oldalt, hogy mikor van nyári gumi akció, hiszen lassan már vége is van a télnek és akkor vissza kell tenni a nyári gumikat, vagy újakat kell venni az állapotuktól függően.

Nem szabad kopott gumival menni, ezért azt szeretném kérni tőletek is, hogyha kimentek legközelebb a kocsihoz, nézzétek meg, milyen állapotban vannak a gumik és ha elég kopottasak akkor most még akciósan hozzá tudtok jutni az új szetthez, ezzel ti is tehettek azért, hogy ne okozzatok balesetet ilyen butaság miatt.

Mindenkinek baleset mentes közlekedést kívánok!