A reggeli hírek olvasása

Reggel 6:20. Csörög az ébresztő. Utálok korán kelni! Gyerekkoromban anyukám korábban ébresztett, mint tesómat, mert sokkal lassabban másztam ki az ágyból. Ébredezés közepette elolvasom a reggeli híreket. Időközben sorsot húzunk férjemmel melyikünk főzi a reggeli kávét. Mire a kávét megiszom a szokásos napi rutinon végig is érek. Nem hiszem, hogy sok minden megmarad ebből a reggeli szeánszból, de így szépen csendesen felébredek. Általában a fontosabb hírek a fejembe maradnak, mint valami emlék. A nap folyamán mikor van szabadidőm újra utána olvasok.

Így volt ez a minap is. A bt alapításról olvastam. Akkor tovább is lapoztam rajta, mert abszolút nem érdekel ez a téma. Később a nap folyamán eszembe jutott, hogy Kriszti barátnőm a minap küldött egy emailt, melynek tárgya ez volt, bt alapítás.

Gyorsan vissza is kerestem a levelet, mert már pár nap el is telt azóta.

A segítségemet kérte, szakembert keres, aki tanácsot adna neki bt alapítással kapcsolatban. Mint egyéni vállalkozó dolgozok és van pár megbízható ismeretségem, ezért is kéri a segítségem.

Teljesen járatlan voltam a témában, nekem ez idáig eszembe se jutott más megoldás után keresni. Kriszti nagyon jó barátom, a nap hátralévő részét azzal töltöttem, hogy utána olvastam és vissza is küldtem neki egy levelet azokkal az infókkal, amiket találtam.

A bt alapításhoz legalább két ember kell és a társaságot cégbíróság jegyzi be. Van egy beltag és egy kültag. A kültag felelős a cég működéséhez szükséges tőke biztosításáért. A beltag pedig a szakértelmet, a napi és operatív feladatokat látja el.
A bt alapítás során is szükség van egy székhelyre, ahova a társaság be lesz jelentve.

Ide érkeznek meg majd a küldemények, levelek. A hivatalos ügyintézések erre a címre vannak megjelölve. Az ingatlanra cégtábla és cégnév van kihelyezve. Ez a székhely lehet valamelyik tag saját ingatlana vagy akár egy bérelt ingatlan is. Azonban vannak esetek mikor ez hátrányos helyzetet szül. Ilyen például amikor egy cég csődbe megy vagy bármilyen tartozásba kerül. Ha a saját ingatlanjába van bejelentve a bt, akkor a tartozás a saját ingatlanjára terhelődik. Így érdemes a bt alapítás során is inkább egy másik, akár székhelyszolgáltató által bérelt ingatlant megnevezni székhelyéül.

A bt alapítás esetében szükséges egy fióktelephelyet és egy telephelyet is igazolni.

Bt alapítás előtt alaposan végig kell gondolnunk a cégnevet, mert erre is van szabályozás hogyan kell meghatározni.

Majd később találtam egy nagyszerű cikket, melyet be is linkeltem barátnőmnek, www.grossoffice.hu. Ebben a cikkben összehasonlítják a bt alapítását és a kft alapítást. Melyiknek mik az előnyei és hátrányai.

Innen tudtam meg, hogy a Bt alapításnak nagyon nagy előnye, hogy nem kell érdemi indulótőke. A beltag és kültag által akár már ezer-ezer forinttal is elindíthatja. A bt alapítás esetében a bizalom erősebb lehet a két társ között.

A bt alapítás nagy előnye, hogy csak ebben a formában választható a KATA adózási forma, ezáltal egy rugalmasabb és kedvezményesebb adózási formában vehetnek részt. Azonban hátrányai is vannak. Ilyenek például a korlátlan felelősség a beltag részéről. Másik nagy hátránya, hogy két tag kell hozzá és ha időközben az egyik tag kilép, azt hat hónapon belül pótolni kell.

A bt alapítás konkrét lépéseivel kapcsolatban már azt javasoltam, keressen fel szakembert: a Grossoffice oldalán kapcsolatba is léphet az ügyintézőkkel.