A szerkesztőségben tuti tippet kaptam: www.e-tanusitas.eu

Reggel egy átlagos hétfőnél is jóval nyúzottabban és fáradtabban érkeztem meg a szerkesztőségbe. Miután másodszor is nekimentem az ajtófélfának, Pali, a sportrovatosunk, megkérdezte, hogy mégis mi a bánatot csináltam tegnap, hiszen még hírügyeletes sem voltam. Igaza volt, szerencsére szabadhétvégém volt, most viszont gőzerővel neki kellett volna állnom a gasztro rovatomnak, viszont én alig álltam a lábamon.

Hatalmas ásításokkal megtűzdelve felvázoltam a helyzetet: egész hétvégén, és fél éjszaka a lakás energetikai tanúsítványát kerestem, szükség van rá ugyanis az adásvételi szerződéshez, és bár felforgattam az egész kéglit, sehol nem találom… Újat igényelni meg biztos több napba telik, engem meg szorít az idő…

Pali szó nélkül lenyomott a számítógépem elé, és beíratta velem a böngészőbe: www.e-tanusitas.eu. Menj a megrendelés menüpontra, utasított, látod, van itt minden: űrlap, email-cím, telefonszám, de szerintem hívd fel őket, ha ennyire sürgős. Utána elmesélem, hogy dolgoznak, bízz bennem, profik.

Gondolkodás nélkül szót fogadtam, Pali a csapat esze, főszerkesztő is volt egy évig, de hiányzott neki a sportrovat, ezért visszalépett.

Felhívtam a telefonszámot, ahol elkérték a személyes adataimat, elérhetőségeimet, a lakás címét, és elmondták, hogy ezt most a területi illetékes mérnöknek továbbítják, aki majd felveszi velem a kapcsolatot, a helyszíni felmérés időpontjának egyeztetése céljából. Eddig tényleg gyorsan ment…

Pali közben befejezte az összefoglalót a tegnap éjjeli meccsről, visszaült mellém, és magyarázni kezdett.

Elmondta, hogy a cég nagyon gyorsan dolgozik, a helyszíni felmérést követően akár 24 órán belül nálam lehet a szükséges papír. De ha ez sem lenne elég gyors, akkor a felmérés után 6-12 órával sms-ben el tudják küldeni a hitelesített tanúsítvány számát. Ez a szám kell, hogy szerepeljen az adásvételi szerződésen, tehát ennek birtokában már ki tudja állítani az ügyvéd. Kérhetem a dokumentumot papíralapú vagy elektronikus formában, az utóbbi nyilván gyorsabb, az előbbit futár szállítja, akár munkahelyre is.

A honlap egyébként mindenről részletesen tájékoztat, arról, hogy mi is ez a tanúsítvány, és miért van szükség rá, hogy hogyan zajlik a tanúsítás, és természetesen az árakról is. Ez utóbbi információ egy pöpec táblázatba van rendezve, külön a pesti és külön a vidéki árak, ezeken belül pedig lakások és házak. Négyzetméter szerinti intervallumokban határozzák meg az összeget, nem is drága, és számlát is adnak róla.

Ami nagyon fontos még, hogy a helyszíni felméréshez, amennyiben lehetséges, biztosítsam a mérnöknek az építészeti doksikat, amik megvannak a lakásról. Tervrajz, metszet, műszaki… Ebben nagy szerencsém van most, mert minden ilyet megtaláltam, amikor felforgattam a házat, tehát nem kell keresni.

Ekkor csörgött is a telefonom, a mérnök keresett, hogy tudunk-e időpontot egyeztetni. Hála az égnek holnap délutánra le is szerveztük, így tényleg nem futok ki az időből.

Hálából Palinak vettem másnapra egy bazi nagy táblát a kedvenc csokijából. És innentől, ha bárkinek energetikai tanúsítványra van szüksége, csak egyet mondok: www.e-tanusitas.eu!