Dühömben vásároltam

A múltkor nagyon felhúztam magam a hírek hallatán. Mivel igyekszem mindig képben lenni és követni a világ eseményeit, így mindig meghallgatom a híreket, sokat olvasok, tájékozódok. Ez valószínűleg a tanulmányaimból és a munkámból is ered. De alapvetően azt hiszem, hogy ilyen a természetem, mert mindig is szerettem tanulni és utánanézni dolgoknak.

Szóval, amikor a múltkor néztem a híreket nagyon mérges lettem, mert tényleg csak a negatív dolgok és események voltak a hírekben. Szinte semmi más. Csak az ömlött a TV-ből, hogy ki halt meg, hogy halt meg stb. Semmi pozitív dolog nem volt benne. Már annyiszor megfogadtam, hogy nem nézek híreket, de most végleg elhatároztam.

Annyira felhúztam magam, hogy utána leültem a net elé és elkezdtem valami értelmeset csinálni, vagyis, mivel a gyermekemnek szüksége volt egy iskolai felkészítő tanfolyamra, így gondoltam, hogy utánanézek ennek. Így találtam rá Szabó Szilvia oldalára: szilvia-logopedia.hu/iras-elokeszito-iraselemek-finommotorika-grafomotoros-fejleszto-feladatok.php. Ezen az oldalon található Szabó Szilvia logopédus és gyógypedagógus egyik kötete, a “Látogatás a vonalak birodalmába”. Ez csak egy a rengeteg kötet közül, mert bizony elég sokat írt az elmúlt években. Ez a könyv kifejezetten 5 és 7 év közötti gyermekeknek készült, akik az iskolakezdés előtt állnak és szükségük van felkészítésre az előttük álló feladatokhoz.

Magyarországon az iskolára való felkészítést elviekben az óvodákban végzik. Néha több, néha pedig kevesebb sikerrel. Azonban mivel minden gyermek más és más így mindenkinek másfajta felkészítésre van szüksége. Gondoljunk bele abba, hogy egy 20-30 fős csoportban nagy valószínűséggel nem sok idő jut egy gyerekre és az ő egyéni felkészítésére az iskolai évekre. Ebben tud segíteni ez a könyv, vagyis jobban mondva könyvsorozat, amelyet bárhol, bármikor elő tudunk venni és egy kicsit foglalkozni a gyermekünkkel. Egyrészt ezzel hozzá tudunk járulni a felkészüléséhez, hogy ne érjék váratlanul az iskolai feladatok, másrészt pedig valódi minőségi időt tudunk tölteni együtt, ami a mai világban néha igazi kincs.

A kiadvány segítségével könnyedén fejleszthető a finommotorika. De mit is jelent a finommotorika? Ez tulajdonképpen az ujjak és a kéz összehangolt és rendezett működését jelenti, ami, ha jól működik, akkor a megfelelő idegrendszeri érettség jele. A finommotorikával szorosan összefügg a grafomotoros fejlesztés is, ami a finommozgások koordinációját jelenti, vagyis az írás és a rajz készségének a fejlesztését.

A grafomotorika során fejlődik a gyermek kombinációs és logikai készsége, a tájékozódáshoz való képessége, a kreativitás és az ötletes megoldások használata révén a fantázia is. Ezek mind-mind olyan képességek, amelyek nagyban meghatározzák az első iskolai lépéseket, és úgy általában az iskolához való hozzáállást, a tanuláshoz való pozitív viszonyt. Ezek hiányában a gyereket folyamatos kudarc élmények fogják érni és nem fogja élvezni az iskolai légkört. Erre fel kell készülni időben.

Ez a könyv 160 színes-szagos oldalon tartalmaz olyan feladatokat, amelyekkel nagyban hozzá tudunk járulni gyermekünk felkészítéséhez. Megrendelni roppant egyszerűen a szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php oldalon tudjuk.

Mi is így tettünk és abszolút nem bántuk meg!