Friss hírek, ha napelem témában gondolkodsz

A napelem egyre több személy gondolataiban kezd teret kapni, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egyre többen szereltetnek napelemeket, egyre több cég foglalkozik ilyesmivel, egyre több a kedvezményes lehetőség és egyre több napelemet látni háztetőkön vagy erre a célra bekerített földterületeken. A napelem több célt is szolgál: természetesen elsődlegesen áramot termel nekünk. De emellett kíméli a környezetünket, hiszen olyan megújuló forrásból hozza létre az áramot, ami nem árt a környezetnek, nincsenek kellemetlen melléktermékei és nem jár együtt rizikó kockázattal. Nem beszélve arról, hogy mindezt hosszú távon biztosítja. Kevés ennyire önfenntartó és természetbarát módja van annak, hogy áramhoz jussunk. Fun fact, hogy a napelemek egyébként nem is olyan áramot hoznak létre, amire szüksége van a háztartási és mindenféle eszközeinkben, hanem egyirányú áramot. Ezt azért jó tudni, mert aki napelem rendszert szeretne telepíteni az otthonába, vagy bárhova, számítania kell rá, hogy egy inverter nevű eszközt is be kell szerezni, amely átalakítja az áramot és amelyet az alapján kell kiválasztani, hogy mekkora teljesítményű legyen, hogy mennyi áramot termelünk és fogyasztunk. Emellett pedig szükség van még egy eszközre: akkumulátorra vagy két irányba mérő villanyórára. Az, hogy a kettő közül melyikre van szükségünk, attól függ, hogy szigetüzemű rendszert telepítünk, vagy olyat, ami visszatáplál a hálózatra. Utóbbit érdemesebb használni, hiszen ilyenkor teljes biztonságban vagyunk olyan esetekre, amikor napokig rossz, napfénytelen idő van, hiszen használhatjuk a szolgáltató által nyújtott áramot, amikor pedig mi termelünk túl, akkor azt a szolgáltató megvásárolja. Így jön létre a nulla forintos (vagy az körül mozgó) villanyszámla. A szigetüzemű rendszert olyan esetekben érdemes használni, amikor olyan helyre telepítünk napelemet, ahova nincs bekötve az áramot. Természetszerűen ez az, ahol az akkumulátor gyűjti a termelődő áramot.

Mindezt jó tudni, na de mik a hírek?

Tudtátok, hogy kedvezményes hitelt lehet felvenni napelem rendszert telepítésére. Kezdjük először a magánszemélyek lehetőségeivel, ez a lakossági napelem pályázat 2019. A kedvezményes hitelt kérhetik társas házak, lakásszövetkezetek és természetesen magánszemélyek. 105,2 milliárd forint keretösszeg van erre a projektre és hitelenként 500 000 forint és 10 millió forint között lehet igényelni. A hitelre nincs kamat, ez az egyik nagy engedmény, valamin csupán tíz százalék önrésszel kell rendelkezni, ami hihetetlenül kedvező. A hitel mindenféle olyan tevékenységre kérhető, ami energiatakarékossá teszi otthonainkat, például nyílászárók cseréjére, hőszivattyúk cseréjére, napkollektorok felszerelésére, fűtésrendszer korszerűsítésére, valamint szigetelésre. És természetesen napelemek felszerelésére. Miből is áll ez pontosan? Először is kell egy cég, aki felméri az otthonodat szerkezetileg valamint az áramigényeteket, aztán ők készítik el a terveket. Szükséged van még rengeteg időre és türelemre a sok papírmunka elvégzésére. Aztán jön a szerelés napja, amikor is felkerülnek a tartó szerkezetek, rájuk a napelem panelek, aztán az inverter és a villanóra vagy akkumulátor. Ha kétirányú villanyórát szereltetsz be, akkor szükséged van az áram szolgáltatódtól engedélyre és egy munkatársra, aki kijön az otthonodba bekapcsolni a villanyórát.

Cégek esetében is sok a hasonlóság a történetben, de természetesen itt nagyobb összegekről van szó. Maga a kölcsön a vállalkozóknak minimum 1,5 millió forint, maximum pedig 50 millió forint lehet. Itt azonban nem csak hitelt van lehetőség igényelni, hanem vissza nem térítendő támogatást is, aminek a megigényelhető összege szintén ebben az intervallumban mozog. Ha többet akartok erről megtudni, akkor a VEKOP vagy GINOP kulcsszavakra tudtok rákeresni, de akár a projekt teljes nevére is: „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel”. Kimásolni szerencsére könnyű, de azért is jött létre a két rövidített név, mert megjegyezni lehetetlen és fölösleges. A VEKOP és a GINOP között annyi a különbség, hogy míg az előző Közép Magyarországon működik, az utóbbi az összes többi régiót lefödi.

Röviden ennyit érdemes tudni, és ha még mindig érdeklődsz a dolog után, érdemes pontosan utána olvasni, mert különböző lehetőségek jönnek és mennek, a pályázati feltételek pedig változnak. Most, amikor én ezt leírtam nektek, természetesen még minden így van, de később változhatnak bizonyos feltételek. Ne fogjatok neki anélkül, hogy biztosak legyetek benne, hogy végig fogjátok tudni csinálni, és keressetek olyan céget, aki nemcsak minőségi alapanyagokkal dolgozik, minőségi munkát létrehozva, de szívesen segít és tanácsot ad a papírmunkával kapcsolatban is.