Hírek a nagyipari konyhai berendezések tájáról

Gyakran tűnődöm azon, vajon honnan ered bennem az a vágy, hogy a lehető legtöbbet megértsem a világ történéseiből – sosem tudtam kiválasztani egy-két fő csapásvonalat magam számára, amerre továbbtanulok, vagy amilyen munkaterületen végleg elhelyezkedek. Családom gyakran megmosolyogja, hogy a gépipari újdonságoktól a szépirodalmon át a szociálpolitikáig szinte bármivel felvillanyozható vagyok. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy a szakirodalmat bújom vagy tematikus blogcikkeket olvasok, hanem kiemelten fontosnak tartom azt, hogy minden témában naprakész legyek, ezért mindig figyelemmel követem a friss híreket és újdonságokat.

A televízió az én korosztályom mindennapjaiban már nem játszik akkora szerepet. Fiatalként még innen szereztem a legtöbb új információt, na meg a napilapokból, de az újmédia világával a nyomtatott sajtó sem tud lépést tartani. Ma már minden egy kattintásra vagy pöccintésnyire, görgetésnyire van tőlünk, az egész világot a zsebünkben hordhatjuk az okoseszközök segítségével. Így felmerül hát a kérdés, hogyan lehet egy ilyen információs zajban kiszűrni a valós és releváns információkat, híreket? Az információs korlát is valós probléma. Mindannyian túlterhelődünk a sok ingerrel, ugyanakkor a saját kis buborékunkban élünk az algoritmusoknak köszönhetően.

Hogyan nem sokallok be mégis a hírektől? Megvan a pontos napirendem, mikor van itt a hírek ideje, és mikor nem jó ötlet, hogy a világ történéseivel foglalkozzak. Ha közvetlenül ébredés után vagy lefekvés előtt olvasnék híreket, biztos nem tenne jót a kiegyensúlyozottságomnak. Ugyanígy ebédszünetben sem olvasok híreket – sem nyomtatásban, sem telefonon -, rádiót pedig egyáltalán nem szoktam hallgatni. A délutánomnak viszont mindig megvan az a szakasza, amikor időt szakítok a híreknek – ebből már sejteni lehet, hogy az okoskészülékeket tekintve is szigorú rendszerem van. Bár sokan furának tartják, nekem ez a fajta “tudatos szigor” vált be, máskülönben teljesen elveszne a figyelmem a lényegről – a szeretteimről, az önmagammal töltött időről és a munkámról -, és sokkal kevesebb energia maradna bennem a mindennapi kihívások leküzdéséhez. Nagy vágyam ugyanis, hogy saját éttermet nyissak, ezen dolgozom az elmúlt másfél évben.

Azt a céget, akiktől a konyhai berendezés jó részét fogom beszerezni, igen hamar megtaláltam, mégpedig egy izgalmas blogcikknek köszönhetően. A Dealer – Gastro & Ice Dealer oldalán blogposztok egész sora várja az érdeklődőket – engem az ipari mosogatógép kiválasztásában segítő bejegyzésük marasztalt a honlapon. Összeszedték ugyanis egy praktikus tanácsokat felvonultató írásban, milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, mielőtt kiválasztjuk a mosogatógépet a vendéglátóipari egységbe, valamint a különböző szakkifejezések terén is igyekeznek eligazítani bennünket. Ott van például az elsödleges szempontok között az energiahálózat kapacitása, aztán a rendszeresen elmosogatni kívánt tányérok, poharak stb. mennyisége és méretei. Ezek után a cikk a szakmaibb részébe vág a dolognak, ugyanis a különböző adagolók világába vezet be: mosószer, öblítőszer és perisztaltikus öblítőszer adagoló. Utóbbiról még nem hallottam korábban, de mint kiderült, ez egy nagyon modern rendszer, ahol a szivattyúzás vegyszer nélkül történik, emellett a karbantartása is nagyon egyszerű. Megtudtam, hogy a víz leengedésére létezik gravitációs és szivattyús leeresztés is. Utóbbit jóval praktikusabbnak gondolom, hiszen ahhoz nem szükséges a gépet megemelni, ami jelentős időt és energiát spórol meg. A vízlágyítás témakörére is fontos kitérni, hiszen hazánkban a kemény víz a jellemző, ami jelentősen megrövidítheti a gépek élettartamát a vízkőnek “köszönhetően”. Itt automatikus regenerálás segíti a feladatainkat, vagy figyelmeztet minket a gép a vízlágyítóval kapcsolatos problémákra. Ennyire praktikus tud lenni egy gépbe épített vízlágyító rendszer. A mosási programok száma szintén megkönnyíti a dolgunkat, hiszen a különböző szennyezettségű és fajtájú evőeszközök és étkezéshez használt elemek más és más kezelést igényelnek. A rövid ciklus például poharak tisztítására kifejezetten alkalmas, míg a hosszú inkább az evőeszközök, tányérok és edények tisztává varázslásához. A legmodernebb mosogatógépek rövid és hosszú mosási ciklusra is alkalmasak. Emellett érdemes a hideg vizes öblítésre is kiemelt figyelmet fordítani, hiszen ha rendelkezik ilyen opcióval a gépünk, sok időt spórolhatunk – nem kell ugyanis plusz várakozni addig, amíg a frissen mosott poharak, tányérok lehűlnek. Az ozmózisos szűrés a maximális tisztaságban és ragyogásban segít, csakúgy, mint az UV lámpa. A hőfok ellenőrzése a felületi szűrők (a maradékok kiszűrése miatt) is fontosak a mosogatógép kiválasztása során.

A Dealer – Gastro & Ice Dealer weboldalán az tetszik a leginkább, hogy a lehető legtöbb információ megadása mellett, a profi fotók segítségével segíti a vásárlásunkat. Így az otthon kényelméből is ugyanolyan szempontok szerint tudunk válogatni, mintha csak a tapolcai bemutatótermükben nézelődnénk. Természetesen erre is van mód, a Halastó utca 5. szám alatt várják a kedves látogatókat, minden hétköznap 8 és 16 óra között, míg hétvégén sajnos zárva tartanak. A “Céginformáció” részben megtudhatjuk róluk, hogy egy több mint 20 éve indult családi vállalkozással állunk szemben, akik kizárólag olasz minőséggel dolgoznak, kis- és nagykereskedelmi gépeik számos törzsvásárlót meggyőztek már. Különlegességük, hogy használt és új termékeket is forgalmaznak, így mindenki megtalálhatja az elképzelésének és a pénztárcájának megfelelő terméket a kínálatukban. Ha bármilyen kérdés merül fel bennünk, esetleg konkrét termékek iránt érdeklődünk, lehetőségünkben áll több telefonszámon és e-mailes elérhetőségükön is keresni őket. Legyen szó csomagolástechnikáról, előkészítésről, húsipari berendezésről, hűtésről és fagyasztásról, sütés-főzésről, mosogatásról, vagy akár fagyi- és italkészítő gépekről, náluk tényleg mindent megtalálunk! A kínálat valami elképesztő, szinte felfoghatatlan az a mennyiség, amiből válogathatunk, de nagyon megkönnyíti a folyamatot a szűrési rendszerük. Az egyik legjobb dolog, hogy egy nagy menüponton belül alkategóriákra is tudunk szűrni a termékek között, de leválogathatjuk a gépeket akár márkák szerint is. Ár és állapot szerint is tudunk böngészni – utóbbi, azaz hogy használt vagy új termékről beszélünk-e, egyébként is mindig kiemelten szerepel a gépek adatlapján, szóval biztosan nem fogjuk tudni eltéveszteni. A vadi új berendezésekre egyébként egy teljes év garancia jár, míg a használtakra három hónap.

A sütő kiválasztása volt az egyik legnagyobb feladat. Csak a sütők kategóriájában több száz termékkel találkozhatunk, amihez mind-mind részletes leírás tartozik. A szűrési lehetőség itt különösen előnyös, így tudunk válogatni az elektromos, a francia, a gázos, a kerámialapos és az indukciós tűzhelyek közül.

Többféle módon emelik ki bizonyos termékeiket – mondhatni, a blogcikkek is kiemelésnek számítanak, hiszen általában egy-egy konkrét márka vagy termékcsalád köré épülnek. Emellett időszakosan cserélődő kiemelt termékeik között nézelődhetünk (nem tudni, miféle szempont alapján, de most a pizzasütéshez köthető termékek voltak porondon), valamint a népszerű termékeiket is megtekinthetjük. Ezt követi a legújabb termékek sora, amivel biztosan megnyerik azt, aki mindig az innovációt és a legújabb, legmodernebb technológiákat keresi. Összességében a Dealer – Gastro & Ice Dealer egy nagyon szuper oldal, ahol megbízható minőségben és baráti áron szerethetünk be termékeket.