Így olvass tudatosan híreket

A hírek olvasása vagy az esti híradó nézése a legtöbb ember számára megszokott dolog. Holott sok örömöt nem ad számunkra. Főleg, hogy az esetek többségében csak szörnyű vagy jelentéktelen dolgokról szerezhetünk tudomást. A legtöbb hírnek még hírértéke sincsen, mert írnak egy figyelemfelkeltő címet, három sort és már is bepalizták az embert, hiszen az állítólagos cikkben még értelmes mondatokat sem fogunk találni, mindössze valami kitalált pár szavas hazugságot.

Pontosan emiatt én már tudatosan kerülöm azokat az oldalakat, ahol hírek helyett kattintásvadász címekkel tömik az ember fejét. Véleményem szerint ezért is tart itt a világ. Egyre több a buta, sérült ember, akik szerint az igazi hír ott kezdődik, hogy kinyert egy-egy valóságshow-t vagy éppen mit viseltek a celebek tegnapelőtt este. Nos, a híreknek alapvetően a fejlődésünket és a tájékozódásunkat kéne segítenie, ami furcsamód két hete sikerült is. Egyre több cikket lehet olvasni a környezetvédelemről és arról, hogy hogyan tudunk takarékosabbak és környezetbarátok lenni. Nagyon sok online felület indította el a zöld rovatát, amiben számtalan tippet adnak például a vegán étkezés előnyeiről, a műanyag zacskók lecseréléséről vagy éppen az energiatakarékosságról.

A barátnőm, Timi a munkája miatt sok áramot használ, télen pedig nagyon sokszor arra megyek át, hogy minden szobában ég a villany és egyszerre több számítógép is be van kapcsolva. Ez mindig is zavart, de amióta elkezdtem olyan oldalakat követni és olyan cikkeket, híreket olvasni, amelyek sokat foglalkoznak a bolygónk megmentésével még inkább szívügyemnek tartottam, hogy Timit is rávegyem erre a szemléletmódra. Meglepődtem, amikor nem sokkal később már olyan apróságokra kezdett figyelni, mint az, hogy lekapcsolja a lámpát, ha kimegy a szobából, kikapcsolja a TV-t, ha nem nézi, de azért a számítógépeket még mindig 0-24 órát hagyta zúgni. Így felvetettem neki, hogy az elektromos áram helyett – amire éves szinten több százezer forintot költ – mi lenne, ha más alternatívákat keresne. Valamiért megüthette a fülét vagy csak tartott egy gyors számolást fejben, hogy a villanyszámláira mennyit ad ki havonta, de küldött néhány igazán hasznos oldalt, ahol a napenergia előnyeiről lehetett olvasni. Az egyik ilyen oldal nagyon érthetően és világosan írta le, hogy mikor és hova ajánlott napelemmel működő rendszert kiépíteni, de ami még ennél is szimpatikusabb volt, hogy a napelem árakról is tájékoztatást adott. Ezt azért is tartottam fontosnak, mert mindenkinek, többek között Timinek is tisztában kell lennie, hogy ez befektetés, ami évek múlva ugyan, de meg fog térülni.

Belátta, hogy ideje változtatni és számításba venni egy olyan lehetőséget, amivel nemcsak a saját életét tehetné könnyebbé, hanem jót is cselekedne. Már, ami a bolygónkat illeti. Nagyon büszke vagyok rá, ugyanis azóta szakembert is hívott magához, hogy megnézzék lehetséges-e, hogy ő is átálljon a napelemes rendszerre. Sok engedélyt kell beszerezni és az is fontos szempont, hogy ne legyen árnyékos helyen a ház, de egyre többen vállalják ennek ellenére is a napelemek felszerelését, ami Timinek is motiváció.