Műanyag ablak méretek megállapítása felújításhoz

Nem mindennapi vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebédhez készültünk a családdal, de ezúttal nem voltunk ragyogó hangulatban. A nagymamánál ebédeltünk, aki nem is főzhetett volna finomabb, klasszikusabb ételt a számunkra. A családi asztalra gazdag húsleves került cérnametélttel, sok zöldséggel. Utána pedig rántott húst ettünk hagymás és petrezselymes tört krumplival. A nagyi a kedvenc uborkasalátámat is elkészítette a családnak: hámozott uborka, vékonyra vágva, paprikával, borssal, ecettel, kis cukorral ízesítve, tejföllel a tetején. Nagyon egyszerű, nagyon otthonos, nagyon finom, és azonnal az otthon meleg, biztonságos ízeit juttatja az ember eszébe, szájába. Mégis, azon a vasárnapi ebéden ez nem tudott minket felvidítani.

A családdal ugyanis nagy felújításba vágtuk a fejszénket. A gyerekek lassan kirepülnek, így a házunkat szeretnénk eladni: mi egy kisebbe költöznénk a nagymamával, a gyerekeknek pedig lenne egy kis tőkéje a saját életük megalapozásához. Persze azt is tudjuk, minden befektetés áldozatokkal jár, ezért úgy döntöttünk, mielőtt elkezdjük árulni az ingatlant, rendbe hozzuk egy kicsit. Nagyon szép ház, nagyon szeretjük, de nagyon sok mindent kell megjavítani rajta. Arra azonban nem is gondoltunk volna, hogy a nyílászárók cseréje fogja a legnagyobb fejtörést okozni.

Egy nagyszerű ötlet TV nézés közben

Szintén egy vasárnapi ebédnél történt, hogy hallgattuk a híreket és egy nagyon jó tipp ütötte meg a fülünket. Általában minden családi összejövetelkor szól valami a háttérben. A nagymama a saját generációjának szokásaihoz híven leginkább a rádiót szereti hallgatni, így a híreket is mindig együtt hallgatjuk az étkezőasztalnál. Az evést követően én azonban szívesen dőlök le egy kicsit a nappaliban a pamlagra, és ilyenkor szívesen bekapcsolom a TV-t. A gyerekek már inkább az internetet használják, ha valamely híradásból tájékozódni akarnak, de azért délutánonként van, hogy a TV híradásokat nézve együtt szenderedünk el a kanapén.

Most is gy történt, csakhogy ezúttal nem nyomott el minket az álom. A híradások közbe ahogy sajnos manapság szokták, sok reklámot nyomtak be, az egyikre azonban felkaptuk a fejünket. Felújításról szólt ugyanis, ráadásul a reklámban éppen ablakot cseréltek. Láttam a gyerekeken, hogy ők is feszült figyelemmel kezdték el követni a mesterembert a reklámban. A reklám végeztével összenéztünk és elmosolyodtunk.

A műanyag ablak méretekről szakszerűen

“Papa, szerinted is műanyag ablakokra kellene lecserélni a régi nyílászáróinkat?” – kérdezte a kisebbik lányom.

“Szerintem igen. Sokkal hatékonyabb védelemnek tűnik: sokkal jobban zár, így nem huzatos, cserébe bent tartja a meleget. Ráadásul könnyedén tisztítható. Szerintem ezt a megoldást keressük” – válaszoltam a kérdésre. Aztán a tekintetemmel elkalandoztam a saját ablakaink felé, és egy nagy sóhajtás kíséretében megjegyeztem: “Csak a méretekben nem vagyok biztos…”

Na, több sem kellett az én digitális bennszülött gyerekeimnek, már keresték is a megoldást a műanyag ablak méretekre. Néhány másodpercnyi intenzív kopácsolás a mobiltelefonok és tabletek képernyőjén, és már azzal a lendülettel fel is kiáltottak:

“Ide nézz papa, ez az oldal mindent elmond a műanyag ablak méretekről, amire csak szükség lehet!” – és már mutatták is az újonnan felfedezett weboldalt.

Hogyan vegyünk méretet felújítás előtt?

műanyag ablak méretek

A muanyagablakom.hu oldal volt a felfedezett. A weboldal (ahogyan a neve is sugallja), minden hasznos információt összegyűjtött, mit csak a műanyag ablakokról, azok beszereléséről tudni kell. Sok hasznos tippet olvastam az oldalon arról is, mire érdemes figyelni akkor, ha a régi nyílászárókat szeretné az ember korszerű, jól záródó műanyag ablakokra kicserélni.

Az első és leghasznosabb információ az volt, hogy nagyon fontos jó előre elkészíteni a méret kalkulációt. A szakemberek ugyanis elsősorban sztenderd méretekkel dolgoznak, így ha ettől eltérő méretezésű ablakokkal szeretnénk dolgozni, akkor azt nem árt minél hamarabb meghatározni. Persze a méretezéshez is kérhetjük már szakember segítségét, de az oldal szerint néhány egyszerű lépés betartásával ezt magunk is el tudjuk végezni. Így időt és pénzt spórolhatunk a felméréssel. Szerencsére a szabvány műanyag ablak méretek igen széles skálával bírnak, így még az is lehet, hogy a mi ablakaink is pont megfelelnek valamely szabvány méretnek.

Fontos tisztában lenni azzal is, mit jelölnek a műanyag ablak méretek. Ez az érték pedig minden esetben a szélesség szorozva a magassággal és nem fordítva! Ha árajánlatot kérünk az ablakcserére egy szakembertől, biztosra vehetjük, hogy ez lesz az első adat, amit kérni fog tőlünk. Ennek az adatnak a birtokában ugyanis nem csak az ablak, és ezáltal a munka nagyságát tudja megbecsülni a szakember, de azt is rögtön fogja tudni, hogy egyedi gyártásról beszélünk-e, vagy valamely szabvány méret is megfelelő. Fontos azt is tudni a méretvételkor, hogy a méretezés az ablakkeret külső részétől értendő! Banálisnak tűnik, de kritikus lépés az méretek megfelelő meghatározása. Ha ugyanis túl nagy a méretkülönbség a kihagyott hely és az új ablak méretei között, nagyon nagy hézagot kell majd utólag kezelnünk.

A hatékony ablakcsere titka

Na, de mi a helyzet akkor, amikor már túl vagyunk a műanyag ablak méretek meghatározásán? Nos, akkor jön csak a munka oroszlán része, vagyis maga az ablakcsere! Sajnos, ahogyan a mi esetünkben is, úgy számolni kell azzal, hogy a régebbi ablakokat egészen más technika szerint szerelték be, mint ami a mostani modern ablakoknál bevett szokás. Ezért szinte biztosak lehetünk abban, hogy a korábbi ablak körül meg kell majd bontani a falat ahhoz, hogy a teljes ablaktok látszódjék. Így tehát számoljunk azzal, hogy ez igen sok piszokkal fog járni… Mindenesetre nagyon fontos jól kiszámolnunk az ablak méretét, ha nem akarunk magunknak bosszúságot okozni az új ablka beépítésekor! (Természetesen aggódni nem kell, a szakemberek azért le szokták ellenőrizni, hogy megfelelően gondolkodtunk-e, mielőtt nekiugranak az ablakcserének.)

Miután pihentünk egy kellemeset együtt a kanapén, és jól átrágtuk magunkat a weboldal minden hasznos tanácsán, neki is láttunk az előkészületeknek. Szerencsére volt nálunk mérőszalag, így egy körülbelüli becslést tudtunk is csinálni rögtön a vasárnapi ebéd és a híradások után. Úgy saccoltuk, ha mázlink lesz, talán valamelyik sztenderd ablak méret is jó lehet nekünk. A követező héten már több eszközzel érkeztünk, így óvatosan elkezdtük megbontani az ablak körüli falat. Mit ne mondjak, tényleg jó nagy koszt hagytunk magunk után… De hát, amit nem lehet elkerülni, azt nem lehet elkerülni, ezért alázatosan és türelmesen folytattuk a munkát. Mikor meg volt az ablak méret, a kivitelezőnk segítségét kértük, hogy nézze meg, valóba jól gondolkodtunk-e. Szerencsére az ő számításai is a mi elképzelésünket igazolták, és nem volt szükség egyedi méretű nyílászárók gyártását kérni. Így az ablakcserével a körülményekhez képest hamar megvoltunk, így koncentrálhatunk a következő fontos témára, a vizesblokkok felújítására.