Néha nagyon rám tudnak ijeszteni a hírek, de van amikor megéri

Nemrég láttam a hírekben egy riportot arról, hogy országunkban milyen sok embernek van gond a fogaival és ennek ellenére is, sokan még fogat sem mosnak, nem hogy fogorvoshoz forduljanak. Jómagam sem voltam még soha fogorvosnál, de minden nap, lefekvés előtt azért fogat szoktam mosni. Mindenesetre annyira sokkolt a hír (a cigis dobozon a képek sem ennyire hatásosak), hogy eldöntöttem, hogy elmegyek fogorvoshoz. Az egyik kollégám ajánlott egy fogászatot, közzel hozzánk, a Kacsa utcában. Elmondani sem tudom, hogy mennyire jól tettem, hogy elmentem. Először is csináltak nekem egy fogkő tisztítást és miközben matattak a szájamban, észre vettek valami komolyabb dolgot is. Úgyhogy készítettek még egy röntgent is és kiderült, hogy az egyik fogammal nagyobb gond van, mint hitték. Innentől kezdődött a gyökérkezelésem története.

gyökérkezelés

Szerencsére annyira kedvesek voltak már az elejétől fogva velem, hogy pozitívan indultam neki a folyamatnak. Pedig ha tudom, hogy mi vár rám, akkor valószínűleg fogorvos közelébe sem megyek. De erről nem ők tehetnek, egyszerűen csak hosszú folyamat volt ez a gyökérkezelés, és hiába kaptam érzéstelenítőt, sajnos az érzések nem kerültek el teljesen. Fogágybetegség miatt volt szükség a gyökérkezelésre, ami, ahogy a nevéből is következtethető, egészen mélyről indul, tehát nem olyan egyszerű észrevenni. A kezelés végére kaptam egy gyökértömést, valamint csináltatnom kellett egy koronát is, ami védi a fogat, mert a gyökértömés során megszűnik az érellátása a fognak és úgymond “halott” lesz, tehát nem tud magára vigyázni. Hihetetlen gondolat, ezt nem is tudtam a fogakról, de mint kiderült, mindegyiken belül külön élet van, rengeteg érrel és ideggel. Tehát, ha kihúzzák a fogadat, az igazából amputációt jelent, nem csak úgy megszabadulsz valamitől a szádban. A gyökérkezelésnek köszönhetően a fogam megmaradt, nem kellett pótolni azt, ami szintén nem egyszerű mulatság.

Megfogadtam, hogy ezentúl minden évben elmegyek fogorvoshoz, általános ellenőrzésre és napi kétszer mosok fogat, nem csak egyszer. Mondjuk amúgy is vissza kellene járnom röntgenre, mert azzal szokták leellenőrizni, hogy mennyire bírja jól a fogam az élettelen életet a korona alatt.