Rossz hírek jöttek a panzióból – sürgősen vízszerelőre volt szükség

Amikor az ember saját vállalkozásban dolgozik, sok olyan dologgal kell szembesülnie, amelyről korábban fogalma sem volt. Több mint tízéves munkahelyi lét után döntöttünk úgy a párommal, hogy ideje a saját életünket élni, és a saját vállalkozásunkat fejleszteni, azért dolgozni. Voltaképp magunkért dolgozni, hisz azt szerettük volna csinálni, ami mindkettőnk álma volt már gyerekkorunk óta. Nevezetesen nyitni Budapest közelében egy csendes kis helyen egy kicsi panziót, ahol az emberek el tudnak vonulni, ahol ki tudnak kapcsolódni.

Az álmunkat valóra is váltottuk és sikerült hitelből megvásárolnunk egy használaton kívüli régi panziót, amit fel is újítottunk és alig vártuk, hogy köszönthessük a vendégeinket. Akik elkezdték szépen a foglalásokat is. Nagyon boldogok voltunk, hiszen sokan szurkoltak nekünk és egyre több követőnk lett a nyitás előtti hónapokban, hetekben. Mivel én korábban a marketing területén dolgoztam, ezért kész stratégiát terveztem a panziónyitásra, hogy minél több ember tel tudjunk érni, Úgy tűnik, bevált a módszer, hisz már hónapokkal a nyitás előtt nagyon sokan követtek bennünket, mi pedig sorra posztoltuk a képeket, hogy épp hogy állunk a felújítással. Szóval minden a lehető legnagyobb rendben volt, amikor lehetőség nyílt a foglalásra, akkor az a felület is berobbant. Érkeztek a foglalások, alig vártuk a nyitást.

Igen ám, de közbejött a koronavírus-járvány. Teljesen lenullázott bennünket, meg sem tudtunk nyitni, az összes pénzünk a panzióban állt, ráadásul fizetnünk kellett a hiteleket is. Így kénytelenek voltunk visszamenni dolgozni, hogy meg tudjunk élni. Az álmunkat tehát kicsit el kellett halasztani, de úgy gondoltuk, ha már ennyit dolgoztunk vele, nem engedjük el. Napról napra figyeltük a híreket, hogy mikor lehet nyitni, mikor lehet vendégeket fogadni. Közben persze dolgoztuk, hogy lefaragjunk az adósságból.

Aztán egyszer csak elkezdődtek az enyhítések, az üzleti célú utazások, így ezeket a vendégeket céloztuk meg. Hamar elterjedt, hogy nálunk milyen jó hangulat van, és pont ideális volt a panzió nagysága ahhoz, hogy kisebb céges rendezvényeket meg lehessen itt tartani. Mivel mi továbbra is a munkahelyünkön dolgoztunk, így a panzió vezetését másra bíztuk.

Nem is ragozom tovább a szót, a lényeg, amit el szeretnék mondani, hogy az egyik nap rossz hírek érkeztek a panzióból. Csőtörés volt. Nagyon megijedtünk és fogalmunk sem volt, hogy most mit is kéne tenni. Szerencsére a párom észnél volt, és mondta, hogy hívjuk fel a Vizszereles net-et, majd ők segítenek a probléma gyors és hatékony megoldásában. Nagyon fontos volt, hogy megoldódjon az eset, hisz másnapra nagyobb társaságot vártunk, nem szerettük volna lemondani a foglalásukat.

A Vizszereles net készséggel állt rendelkezésünkre, miután elmondtuk, hogy csőtörés történt nálunk. A konyhán vették észre a vizes falat és azonnal értesítettek bennünket. A szakemberek már aznap kijöttek és nekiálltak feltérképezni, hogy hol is lehet a probléma. A Vizszereles net profi szakemberekkel áll rendelkezésre Budapesten és egész Pest megyében akkor, ha vízszerelésre, fűtésszerelésre, csőtörés javításra van szükség. Ha nagyon sürgős a munka, akkor akár egy órán belül is a helyszínre érkeznek, hogy megkezdjék a javítást. Szerintem ilyen eset a csőtörés is.

Ami tényleg el tudja lehetetleníteni az ember életét. Valóban egy veszélyhelyzet, és amiért különösen veszélyes, hogy bármikor, bárkivel előfordulhat. Óriási károkat tud okozni egy csőtörés, épp ezért minél hamarabb szükséges a javítás. A csőtörés azonban sokszor alattomosan érkezik, nem lehet észrevenni, sokan csak akkor szembesülnek vele, mikor kézhez kapják a vízszámlát és rendellenesen nagy értékeket találnak rajta. A csőtörés nem olyan, mint a filmekben, amikor hömpölyög a víz az utcán, persze olyan is lehet. Általában inkább a dohos szag, a vizesedő falak, vagy épp a megnövekedett vízdíj árulkodik róla.

És hogy mitől is alakulhat ki csőtörés? Számos dolog okozhatja, részben az elöregedett csőfalak, melyek a mi esetünkben okozhatták, hisz a panzió felújításakor a vezetékcserék elmaradtak. Aztán a kemény víz is okozhat olyan károkat, sérüléseket a csövekben, hogy azok eltörnek, kilyukadnak. Előfordul az is, hogy fagy károsítja a csöveket, de a rossz csőméretezés, a rosszul felszerelt toldások is okozhatják, mint ahogy a nem megfelelő víznyomás is.

A csőtörést pedig nem úgy kell elképzelni, mint egy kettétört csövet, ez sokkal inkább egy picike kis lyuk a csövön, ami viszont óriási károkat tud okozni. Ha a falban, a padló alatt, vagy épp a kertben történik, akkor még bosszantóbb. Ha ilyen helyen fordul elő a szivárgás, akkor azt észrevehetjük onnan, hogy csökken a víznyomás, vagy sötét, nedves foltok jelennek meg a falon, és ha gyanakszunk rá, akkor érdemes megnézni, hogy pörög-e a vízóra akkor is, ha nem használ senki vizet. Ha igen, akkor egyértelmű, hogy csőtöréssel állunk szemben. Ilyenkor a legjobb, ha azonnal szakemberhez fordulunk, és felvesszük a kapcsolatot a Vizszereles net csapatával.

A csőtörés elhárítása igen nagy feladat, hiszen először meg kell nézni, hogy hol is történt a sérülés a csövön. Ezt pedig nem könnyű felderíteni. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy régen nem volt az. Hiszen régen nem álltak rendelkezésre olyan modern eszközök, melyek segítették volna a hiba felderítését. Régen a megoldás az volt, hogy addig ástak, bontottak, amíg meg nem találták, hogy hol a hiba. Na ezt egyáltalán nem szerettük volna a panzióban, sírva is fakadok, ha az új burkolatokat leszedik.

Vizszereles net

A Vizszereles net azonban modern eszközzel, nevezetesen egy csőkamerával térképezte fel, hogy hol is a hiba. Ezzel az eszközzel fél méteres pontossággal meg lehet állapítani, hogy hol a hiba. Nagyon megnyugodtam, mikor ezt megtudtam, hisz így nem volt túl nagy veszélyben a panzió. A Vizszereles net csapatát egyébként a nap 24 órájában el lehet érni, és mint ahogy már említettem, Budapesten és egész Pest megyében házhoz mennek, hogy ha baj van. Érdemes elmenteni a telefonszámukat, egyéb elérhetőségüket, hisz nem csak ilyen esetben lehet rájuk számítani.

Hanem például akkor is, amikor valamelyik lefolyó eldugul. A dugulás ugyanis legalább olyan veszélyes, mint a csőtörés. És ez is alattomosan érkezik, hisz azt, ha egy picit lassabban folyik le a lefolyón a víz, talán észre sem vesszük, aztán még lassabban és még lassabban, és egyszer csak azzal szembesülünk, hogy már nem is folyik le. Ilyenkor a dugulás már olyan mértékű hogy nem is tudjuk használni. A lényeg, hogy ilyenkor ne alkalmazzunk házi megoldásokat, hisz ezekkel akár több kárt is tudunk okozni, amit később sokkal költségesebben tudnak elhárítani a szakemberek.

Sokan különböző vegyszereket alkalmaznak, a neten is sokféle ilyen házi készítésű, keverésű csodaszer létezik. Ezek azonban akár károsak is lehetnek, mérgező gázok képződhetnek és akár az is előfordulhat, hogy a dugulást nemhogy feloldják, de még meg is keményítik. Ugyanígy nem ajánlják a szakemberek a csőgörények használatát, melyek beleakadva a dugulásba, akár meg is akadhatnak, és így a szakembereknek még a görény eltávolításával is foglalkozniuk kell.

Akárhogy is, minden olyan esetben, amihez nem értünk, érdemes szerelőt hívni. Ez sokkal biztonságosabb és költséghatékonyabb, mint azt gondolni, hogy mi magunk bármilyen problémát meg tudunk oldani.